Nevin Halıcı Konya'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Konya'da yaptı. 1970-1975 yılları arasında Ankara Gazi Üniversitesi'nde Ev Ekonomisi Beslenme okudu. 1991'de Selçuk Üniversitesi'nde doktora programlarını tamamladı. Geleneksel Konya Yemekleri 1979, Ege Bölgesi Yemekleri 1981, Akdeniz Bölgesi Yemekleri 1983, Türk Mutfağı 1985, Nevin Halıcı's Turkish Cookbook 1989, Güneydoğu Anadolu Bölgesi Yemekleri 1991, Sini'den Tepsiye Klasik Türk Mutfağı 1999, Konya'da Kışlık Yiyecekler Üerine Bir Araştırma 2000, Karadneiz Bölgesi Yemekleri 2001, Sufi Cousine 2005... yayımlanmış eserleridir. Yurt içi ve dışında yayımlanmış sayısız makale ve tebliğleri de bulunmaktadır. Nevin Halıcı Türk Mutfağı ile ilgili sergiler hazırladığı gibi şef olarak da çeşitli gösterilerde bulunmuş kongre, seminer gibi programların mönülerini hazırlamıştır.