2018 yılının son günleri yaklaşırken senenin en çok okunan kitapları acaba neler diye düşündünüz mü? 2018’in başından beri yayınlanan kitaplar arasından gözünüzden kaçanlar ya da okumak için not alıp erteledikleriniz varsa yılın son günlerini verimli bir şekilde değerlendirebilirsiniz. Artık klasik haline gelmiş ve özel baskı versiyonları ile kitap raflarındaki yerini her daim koruyan eserlerin yanı sıra çok sevilen yazarların son kitapları ile genç kalemlerin heyecan ve merak uyandıran anlatılarının yer aldığı, özetle yılın en çok okunan kitaplarını bir araya getiren bu liste “Acaba ne okusam?” diye düşünenlere de bir rehber niteliğinde.
Çağdaş edebiyatın her daim ilgi ve sevgiyle karşılanan kalemlerinden son çıkan kitaplar, bu yılın en çok ses getiren eserleriydi aynı zamanda. Bunlardan ilki Türkiye’de polisiye edebiyatı dendiğinde akla ilk gelen isim Ahmet Ümit’in Kırlangıç Çığlığı isimli son kitabı. Her daim en çok satan romanlar listesinde yer alan kitaplarına yenisini ekleyen Ümit, artık okurlarının kahramanı haline gelmiş Başkomiser Nevzat’ın istismara uğrayan kız çocuklarına karşı açtığı mücadeleyi anlatıyor. Ayşe Kulin’in daha önceki romanlarında kendini gösteren karakterlerin sona eren hikayelerini anlatan Son da bu yılın öne çıkan kitapları arasındaydı. 2018’n çok satan kitaplar sıralamasında yer alan bir diğer eser ise Zülfü Livaneli’nin kaleminden çıkan Gölgeler kitabı. Karanlığın bütün gölgeleri yuttuğu bir İstanbul akşamında Fatih Sultan Mehmed’den Mustafa Kemal Atatürk’e, Nâzım Hikmet’ten Yahya Kemal Beyatlı’ya, Sabahattin Ali’den Orhan Veli Kanık’a, Cemal Süreya’ya ve daha nicelerine edebiyatımızın efsane isimleri Gölgeler’de buluşuyor.
Usta gazeteci Yılmaz Özdil’in kaleme aldığı Mustafa Kemal ise yılın son çeyreğinde raflardaki yerini alır almaz yoğun bir ilgiyle karşılaştı. Özdil’in “Türkiye’nin kurtuluş reçetesi Mustafa Kemal’in hayat hikâyesidir” diyerek kaleme aldığı eser Modern Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını anlatıyor.
Oyuncu Anne olarak hayatımıza giren Şermin Yaşar, ikinci romanı Göçüp Gidenler Koleksiyoncusu’nda gidenler için bir ağıt, kalanlar içinse bir şiir sunarken en çok satan kitaplar arasında da yerini almaktan geri durmuyor. John Verdon imzalı Fırtınada Yanacaksın da güncel kitaplar içinde yılın en çok ses getirenlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Burak Aksak’ın televizyonda yayınlandığında bir efsaneye dönüşen Leyla ile Mecnun dizisinin ardından yayınladığı Leyla ile Mecnun kitabı da yine bu yılın en çok okunan kitapları arasında.
Sizi mutluluktan alıkoyanlar neler bir düşünün... Ve hepsinden vazgeçin gitsin. Gelmiş geçmiş en çok satan kişisel gelişim kitaplarından biri olan Vazgeçebilmek okuruna mutluluğa giden yolda yanında bulundurabileceğiniz en güvenilir kılavuz olarak hizmet ediyor. Yuval Noah Harari’nin yaşayan bir ikona dönüşmesine sebep olan Sapiens ve Homo Deus kitaplarının ardından yayınlanan 21. Yüzyıl İçin 21 Ders kitabı, yüzyılımızın teknolojik ve ekonomik kırılmaları ve yaşanan aralıksız değişimlerle başa çıkabilmek için elzem soruları tartışmaya açıyor ve tıpkı ilk iki kitap gibi okurlar tarafından büyük ilgi görüyor.
Bazı kitaplar vardır, asla eskimez, asla yeri doldurulmaz, asla unutulmaz... Edebiyat dünyasının klasikleri haline gelmiş bu eserler ilk baskılarının üzerinden yıllar geçse de en iyi kitaplar arasındaki yerini korurken nesilden nesle en çok okunan eserler olmayı da her daim sürdürür. Bunlardan biri de Sabahattin Ali’nin vazgeçilmesi güç eseri Kürk Mantolu Madonna... İlk olarak 1941 senesinde yayınlanan ve Maria Puder’e duyduğu ölümsüz aşkla hep başkalarının istediği gibi yaşamak arasında sıkışıp kalmış Raif Efendi’nin hikayesini anlatan kitap, hala devam eden baskılarıyla bugün de en güzel kitaplar arasında olmayı sürdürüyor. Edebiyatın bir diğer ustası Stefan Zweig ise Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu ile okurunu insan psikolojisinde eşine pek rastlanmayan bir yolculuğa davet ederken mutlak aşk kavramını da sorguluyor.
Jose Mauro De Vasconcelos’un klasikleşmiş eseri Şeker Portakalı sadece çocuklar için değil yetişkinler için de tadına doyulmaz bir başyapıt. Günün birinde acıyı keşfeden küçük bir çocuğun hikayesini anlatan kitap, dünya edebiyatının en sevilen eserlerinden biri olma özelliğini yıllardır koruyor. Ray Bradbury’nin efsaneleşmiş eseri Fahrenheit 451’in Dost Körpe çevirisi ile yeniden düzenlenmiş versiyonu, 2018 yılında adeta yeniden doğdu. Kitap, televizyonun hüküm sürdüğü ve kitapların yok olduğu bir dünyada geçiyor ve okuruna hayatı sorgulatıyor.