Sağlıklı ve zinde bir vücuda sahip olmak için yapılması gerekenlerin başında beslenmenize dikkat etmek geliyor. Ancak değişen yaşam şartları, gündelik hayatın koşturmacası ve yetiştirilmesi gereken onca şeyin içinde ihmal edilen şeylerden ilki de sağlıklı beslenme oluyor.

Gün ortasında bir yerlere yetişmek için öğün geçiştirmek, hızlı ve pratik olsun diye fast food yiyeceklere yönelmek ya da bitmeyen işler yüzünden geç saatlerde yemek yemek gibi önemsemediğiniz detaylar kilo almanıza neden olurken sağlığınızı da tehdit edebiliyor. Fazla kilolardan kurtulmak için uygulanan diyet programları ise yine bu ve benzeri sebeplerden başarısızlıkla sonuçlanıyor. Dr.com.tr, tüm bu yoğunluk içinde kolayca uygulayabileceğiniz, farklı ihtiyaçlar ve beslenme alışkanlıkları gözetilerek hazırlanmış diyet programlarını içeren onlarca kitabı bir araya getirerek sağlıklı yaşam için ilk adımı atmanıza destek oluyor.

Peki diyet yaparken neleri yememek gerekiyor? Bu sorunun cevabı her ne kadar kolay gibi görünse de öyle besinler var ki diyet programınızı olumsuz yönde nasıl etkilediğinin farkında bile olmayabilirsiniz. Dolayısıyla besinlerin değerlerini ve özelliklerini ayrı ayrı öğrenmek yeterli olmuyor; birbirleriyle olan etkileşime de dikkat etmek gerekiyor. Vücudunuzun bu besinlere verdiği tepkiyi de göz önünde bulundurmanız oldukça önemli. Bir başka deyişle diyet yapmak; beyaz ekmek, şeker, abur cubur ya da yağlı yemeklerden uzak durmaktan çok daha kapsamlı bir iş; hem besinleri hem de vücudunuzu çok iyi tanıyarak bu yola çıkmanız daha sağlıklı sonuçlar almanızı sağlıyor. Bu da gerçek anlamda bir uzmanlık gerektiriyor.

Aylık, haftalık ya da üç günlük olarak farklı formlarda hazırlanabilecek diyet programlarının temel amacı gün içinde kendinizi yorgun hissetmeden, sağlıklı beslenerek kilo vermenizi sağlamak. Metabolizma hızı, hedeflenen kilo kaybı, cinsiyet, yaş, günlük harcanan ortalama efor, yağ oranı gibi pek çok değişken, uygulanması gereken diyetin şekillenmesinde etkili oluyor. Tam da bu yüzden kulaktan dolma bilgilerle değil de beslenme uzmanları tarafından titizlikle hazırlanan ya da uzman görüşlerini içeren kaynaklardan yararlanarak ilerlemek çok daha doğru.

Bu noktada ihtiyaçlarınızı belirleyerek işe başlamak gerekiyor. Nitekim piyasadaki diyet kitaplarının birçoğu spesifik amaçlara yönelik. Örneğin yağ yakma odaklı bir diyet arıyorsanız, son yıllarda oldukça gündemde olan ketojenik diyetler üzerine hazırlanmış kitapları değerlendirebilirsiniz. Ketojenik diyet, karbonhidrat ve yağlı besinleri sınırlı miktarda tüketip protein oranını artırmaya dayalı bir beslenme biçimini savunuyor. Uzmanlara göre bu diyet, aynı zamanda acıkmaya sebep olan grelin hormonunun salgılanmasını azaltıyor. Unlu mamuller, alkol, yüksek şeker, işlenmiş et gibi gıdaların yasak olduğu ketojenik diyette yumurta, beyaz et, bol lifli sebzeler, fındık, fıstık, beyaz et gibi besinler çokça tavsiye ediliyor.

Diyet yapmak sadece yiyip içilenlere dikkat etmekten ibaret değil. Nitekim sağlıklı beslenmek için düzenli ve özenli bir yaşam stili şart. Uyku saatlerinizden kullandığınız besinlerin kalitesine bu süreçte dikkat etmeniz gereken çok sayıda husus var. Özellikle de besin değerleri açısından dengeli bir diyet programını takip ettiğinizden emin olmalısınız. Çünkü düşük kalorili ve tek besin grubu içeren diyet programları metabolizmanızı yavaşlatabilir. Bu da yapacağınız diyetin sürdürülebilirliğini önemli oranda düşürecektir. O yüzden hem meyve ve sebze açısından zengin hem de protein oranı yüksek bir diyet uygulamak çok daha doğru. Diyet sırasında yapılan en büyük hatalardan birisi de kişinin kendisini uzun süre aç bırakması. Kendinizi uzun süre aç bırakmak yerine yoğurt, meyve ya da kuru gıdalar yiyebileceğiniz ara öğünler yapmalısınız. Gün içinde bolca su tüketmek ise diyetin altın kurallarından biri olarak biliniyor. Dahası takip ettiğiniz programı sporla destekleyerek çok daha sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz.

Öncelikle kahvaltı günün en önemli öğünüdür ve bu kural diyet yaparken de geçerlidir. Protein açısından zengin bir kahvaltı yapmak, gün içinde enerjik olmayı sağladığı gibi, diyet sebebiyle günün ilerleyen saatlerinde ortaya çıkan açlık hissinin de önüne geçer.