CUMHURİYET TARİHİ VE CUMHURİYET DÖNEMİ KİTAPLARI

Kurtuluş Savaşı ve Milli Mücadele dönemiyle başlayan Cumhuriyet tarihi; saltanatın kaldırılması, din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılması, Latin alfabesine geçilmesi gibi siyasi ve sosyal açıdan pek çok değişim ve dönüşüme tanıklık etti. Gündelik hayattan ekonomik yapılanmaya, politikadan kentleşme sürecine hayatın ve toplumun her alanında atılan yenilikçi adımlarla şekillenen bu süreci iyi anlamak ve gelecek nesillere de doğru şekilde aktarabilmek oldukça önemli. Bu noktada başvurabileceğiniz Cumhuriyet ile ilgili onlarca kitap var. Her biri farklı türde ve farklı bakış açılarıyla hazırlanmış bu kitaplar, Dr.com.tr’de avantajlı fiyatlarla sizleri bekliyor...

Cumhuriyetin ilanıyla birlikte yürürlüğe giren yasaları, halkın nasıl bir dönüşüm içinde olduğunu, söz konusu dönemde hem toplum içinde hem de uluslararası alanda ilişkilerin nasıl şekil değiştirmeye başladığını konu edinen, kısacası devletin yönetimsel anlamda attığı adımları ve bireylerin değişimini anlamayı mümkün kılan bu kitaplar, yakın geçmişe ışık tutarak meraklılarına keyifli bir okuma sunuyor. Pek çoğu oldukça değerli tarihçi ve akademisyenler tarafından hazırlanmış kitapların yanı sıra bu dönemde kaleme alınmış şiir, öykü ve romanlar da söz konusu dönüşüm ruhuna dair daha derinden fikir sahibi olmak isteyen okurlar tarafından sıklıkla tercih ediliyor.

Cumhuriyet tarihi ve 29 Ekim kitapları

Cumhuriyet’in nasıl ve hangi koşullarda ilan edildiğine, bu süreçte yaşananlara ve sonrasında halkın içine girdiği yenilenme dönemine ayna tutan bu kitapların bazıları anı türünde olup birinci ağızdan anlatılırken, bazılarında ise belge ve kaynaklara dayalı araştırma ve inceleme çalışmaları ön plana çıkıyor.

Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere Cumhuriyet döneminde önemli rol oynamış tarihi kişilerin yaşam öyküsü, dönemin siyasi ideolojisini irdeleyen kitaplar, devletin idari zihniyeti üzerine yürütülen araştırmalar, tek parti döneminden çok partili döneme uzanan süreci konu edinen çalışmalar, ekonomik gelişmeleri takip eden incelemeler ve çok daha fazlası... Söz konusu Cumhuriyet tarihi kitapları olduğunda döneme dair merak edeceğiniz pek çok konu hakkında bir kaynak bulmak mümkün olabiliyor. 29 Ekim 1923 tarihi başlangıç noktası olsa da öncesi ve sonrasıyla oldukça kapsamlı bir sürece işaret eden bu kitaplar, bugünü anlamak ve yorumlamak açısından da oldukça kıymetli.

Diğer yandan Cumhuriyet dönemi, edebi anlamda da yeni bir dönemin başlangıcı kabul ediliyor. Bu dönemle birlikte Türk edebiyatında da kimi değişiklikler gözleniyor. Bilhassa Kurtuluş Savaşı’nın etkisiyle edebiyatta genel olarak Anadolu’ya yönelinmiş; Anadolu insanının günlük yaşantısı ile Milli Mücadele dönemindeki çabalarına ve yaşanan toplumsal dönüşüme dair hikayeler yazılmış. Milli Edebiyat akımının da etkisiyle yerli ve halka dair anlatılar tercih edilmiş. Ayrıca Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatı kitaplarının yazı dilinde sadeleşme çabaları da gözden kaçmıyor. Şiirde aruz ölçüsü yerine hece ölçüsünün kullanıldığı dikkat çekiyor.

Yaşanan dönüşümün etkisiyle farklı edebi toplulukların ortaya çıktığı Cumhuriyet dönemi edebiyatı, şiirlerinde hece veznini kullanan Beş Hececiler, heceyi geliştirmeyi amaçlayan Yedi Meşaleciler gibi şiir akımlarına öncülük etmiş. Ölçü ve kafiyeyi reddedip her konunun şiirin malzemesi olabileceğini savunan ve sadece Cumhuriyet döneminin değil, gelmiş geçmiş tüm Türk edebiyatının en farklı gruplarından biri olan Garipçiler, onlara tepki olarak doğan ve şairane anlayışı benimseyen Maviciler, şiirin kendine göre bir dili olması gerektiğini savunan İkinci Yeniciler bu dönemin dikkat çeken akımları olarak öne çıkıyor.

Cumhuriyet dönemi romanlarında ise toplumsal değişim resmediliyor. Bu dönemde bireyin içine girdiği değişim sürecini irdeleyen romanlar, kurgularının ardında döneme dair çok önemli ipuçları veriyor. Dr.com.tr, Cumhuriyet dönemi Türk edebiyat kitaplarına dair de oldukça geniş bir arşivle okurların karşısına çıkıyor.